Jadalne pestki, czy owoce?

Jadalne pestki, czy owoce?

Potocznie zaliczamy owoce migdałowca do orzechów. Okazuje się, iż jesteśmy w błędzie. Migdałowiec jest śliwą i pięknie kwitnie na biało. Każdy kwiat składa się z pięciu okrągłych płatków, kilkunastu białych pręcików zakończonych kuleczkowatym pyłkiem i jednym słupkiem, z którego po zapyleniu otrzymamy podłużny owoc, składający się z osnówki, czyli łupinki, w której jest zdrewniała pestka, a w niej płaskie jajowate nasionko.

Nasionko, z którego zrobimy pyszne białe mleko

Nasiona migdałowca, czyli uwielbiane przez wielu z nas migdały najczęściej zjadamy bez żadnej obróbki. Są tak pyszne, że nie potrafimy się im oprzeć. Musimy jednak wiedzieć, że czasami warto troszkę sobie odpuścić natychmiastowe chrupanie pestek migdałowca. Namoczone migdały odcedzamy i wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Po zblendowaniu otrzymamy biały płyn, a na jego dnie pozostałości po nasionkach. Przecedzamy mleko przez gęste sitko. Mleko pijemy, a mączkę z sitka zjadamy np. z pokrojonymi pomidorami i miodem.

Mleko migdałowe możemy wykorzystać do przygotowywania:

  • deserów,
  • jogurtów,
  • napojów owocowych,
  • napojów kakaowych, kawowych, herbacianych,
  • zup,
  • kremów itp.

Zalety mleka migdałowego

Mleko z migdałów jest białe i wizualnie wygląda tak samo, jak mleko pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli nie jesteśmy uczuleni na migdały, możemy wprowadzić je do codziennej diety. Ma ono bardzo dużo witamin:

  • z grupy B,
  • PP,
  • E.

Zawiera składniki mineralne:

  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • mangan.

Dostarcza również tłuszcze i błonnik.

Migdałowo u kosmetyczki

Migdały (https://www.bee.pl/9372-migdaly) znalazły zastosowanie w kosmetologii. Mielone nasiona migdałowca są doskonałym surowcem w maseczkach do twarzy i pilingu. Do maseczek używamy mokrych wiórków, natomiast do pillingu- suchych i nawilżanych tuż przed zabiegiem. Mleko migdałowe doskonale zmyje nam makijaż, a wypłukanie włosów takim mlekiem odżywi je i wpłynie na łatwiejsze rozczesywanie. Możemy dodać mleka z migdałów do kąpieli. Wystarczy 1 szklanka na pół wanny wody. Skóra po takim domowym SPA będzie miękka i gładka. Koncentrat migdałowy możemy znaleźć w gotowych kremach regenerujących i nawilżających, balsamach i mleczkach.

Chrupanie migdałów zamiast słonych przekąsek

Zamiast czipsów i słonych paluszków zjedzmy garść nasion migdałowca. Z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie. Migdały nie tuczą, a jeszcze poprawią krążenie, ochronią przed chorobami serca i trzustki (cukrzyca) i podniosą ogólną odporność organizmu. Wpłyną pozytywnie na nasze samopoczucie. Tak wiele zalet mają migdały chrupać je w całości oraz przygotowywać i pić mleko migdałowe.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez 8photo - pl.freepik.com
Share